10 claus del Jubileu de la Misericòrdia i 2 vídeos

Any Jubilar: Viure les Obres de Misericòrdia i la Pregària

 
 

A la butlla papal d’aquest Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia, el Papa dóna raó de la convocatòria posant el focus en l’amor, “com estima el Pare així estimen els fills. Com Ell és misericordiós, així som cridats éssers compassius els uns amb els altres”. (n.9)

La carta consta de 25 punts que donen resposta a preguntes molt concretes sobre el Jubileu, i detalla com vol el Papa Francesc que visquem aquest Any Sant.

1.Què és la misericòrdia?

1- “És la paraula que revela el misteri de la Santíssima Trinitat.”

2- “És l’acte últim i suprem amb el qual Déu acudeix al nostre encontre.”

3- “És la llei fonamental que habita en el cor de cada persona quan mira amb ulls sincers el germà que troba en el camí de la vida.”

4- “És la via que uneix Déu i l’home, perquè obre el cor a l’esperança de ser estimats tot i el límit del nostre pecat.”

2. Per què el Papa ha convocat un Jubileu de la Misericòrdia justament ara?

El Papa respon: “he anunciat un Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia com a temps propici per a l’Església, perquè faci més fort i eficaç el testimoni dels creients” (n.3) en un moment en què l’Església viu un temps de nova evangelització. Es tracta de renovar l’esperit del concili Vaticà II en el seu quinquagèsim aniversari; amb el concili “l’Església va sentir la responsabilitat de ser en el món signe viu de l’amor del Pare”, ara “l’Església sent la necessitat de mantenir-lo viu.” (n.4)

3. Quan tindrà lloc l’any sant?

S’iniciarà enguany amb l’obertura de la Porta Santa al Vaticà durant la solemnitat de la Immaculada Concepció, el 8 de desembre de 2015. El 20 de novembre de 2016, diumenge de nostre Senyor Jesucrist Rei de l’univers i rostre viu de la misericòrdia del Pare, conclourà.

4. Com es durà a terme?

En la festa de la Immaculada Concepció, el Papa obrirà la Porta Santa al Vaticà en aquesta ocasió “serà una Porta de la misericòrdia, través de la qual qualsevol qui entri experimentarà l’amor de Déu”. (n.3)

El següent diumenge, III d’Advent, s’obrirà la Porta Santa a la catedral de Roma, la basílica de Sant Joan de Laterà i successivament s’obrirà la Porta Santa a les altres Basíliques Papals.

Al mateix diumenge, s’estableix que a cada Església particular s’obri per tot l’Any Sant una Porta de la Misericòrdia idèntica a la Catedral que és l’Església Mare per a tots els fidels, o en l’església principal de la ciutat o en una església de significat especial o santuari.

El jubileu, per tant, serà celebrat a Roma i també en les Esglésies particulars com a signe visible de la comunió de tota l’Església.

5. Com proposa el Papa Francesc viure aquest any sant?

El lema d’aquest any sant és “misericordiosos com el Pare”. “És el meu viu desig, diu el Papa, que el poble de Déu reflexioni durant el Jubileu sobre obres de misericòrdia corporals i espirituals” (n.15). Redescobrir les obres de misericòrdia corporals: donar de menjar al qui té fam, donar de beure qui té set, vestir al necessitat, acollir el foraster, assistir als malalts, visitar els presos, enterrar els morts (acompanyar la família). I obres de misericòrdia espirituals: ensenyar a qui no sap, aconsellar a qui ho necessita, corregir a qui està en error, perdonar els qui ens ofenen, consolar el trist, suportar amb paciència els defectes d’altres, pregar a Déu pels vius i pels difunts.

6. Qui són els missioners de la misericòrdia de què parla a butlla?

Sacerdots enviats pel Papa els quals els donarà autoritat per perdonar pecats especialment greus fins i tot aquells reservats a la seu papal; estaran presents a totes les diòcesis “signe viu de com el Pare acull a tot aquell qui busca el perdó” (n.18)

7. Què diu la butlla del sagrament del perdó?

Es posa altra vegada el sagrament de la confessió en el centre de la vida cristiana. Perquè permet viure la grandesa de la misericòrdia, en el sagrament de la reconciliació Déu perdona tots els pecats amb la mediació de l’Església. Acudir a la confessió serà font de veritable pau interior. Es preveu que la iniciativa “24 hores per la Senyor” s’incrementi a cada diòcesis el proper any, el divendres i dissabte abans del IV diumenge de Quaresma.

8. L’any sant es viurà només a l’Església catòlica?

La misericòrdia té un valor que sobrepassa els confins de l’Església. Ens relaciona amb el judaisme i l’Islam. El jubileu convida a un diàleg amb altres religions que permetin conèixer-se millor i comprendre’ns per eliminar d’aquest manera qualsevol forma de violència, menyspreu i discriminació. (cfr. n.23)

9. L’any sant parla de pregària?

Per ser capaços de misericòrdia, en primer lloc hem de col·locar-nos a l’escolta de la Paraula de Déu. Això significa recuperar “el valor del silenci per meditar la Paraula que se’ns dirigeix” (n.13). D’aquesta manera és possible contemplar la misericòrdia de Déu i assumir-la com a propi estil de vida.

10. Qui arriba a creuar la Porta Santa de la misericòrdia?

El pelegrinatge és un signe peculiar en l’any sant, perquè és imatge del camí que cada persona realitza en la seva existència. La vida és un pelegrinatge i l’ésser humà és viator, un pelegrí que recorre el seu camí fins a arribar a la meta anhelada. També per arribar a la Porta Santa a Roma i en qualsevol altre lloc, cadascun haurà de realitzar, d’acord amb les pròpies forces, un pelegrinatge. (n.14)

Les etapes del pelegrinatge mitjançant la qual és possible assolir aquesta fita: «No judiqueu, i no sereu judicats; no condemneu, i no sereu condemnats; perdoneu, i sereu perdonats. Doneu, i us donaran: us abocaran a la falda una bona mesura, atapeïda, sacsejada i curulla fins a vessar. Tal com mesureu sereu mesurats.» (Lc 6,37-38).