Entrevista a Josep Maria Nafría, Pastoral del Sord

Ajudar en silenci

Entrevista realitzada a Josep Maria Nafría, col·laborador de la Pastoral del Sord de Barcelona

El dissabte 3 d’octubre, tindrà lloc a la Parròquia de Santa Teresa de l’Infant Jesús de Barcelona la inauguració de la renovació dels locals de la Pastoral del Sord, en una data propera al darrer cap de setmana de setembre, en què se celebra el Dia Internacional de les Persones Sordes. Com cada dissabte,  a les 18:30 h, durant l’eucaristia -aquest dia presidida per Mons. Sergi Gordo-, un jove sord rebrà els sagraments d’iniciació cristiana i un altre la comunió i confirmació. En Josep M. Nafría, pare de família, és col·laborador de la Pastoral del Sord de Barcelona.

Com vas entrar en contacte amb la Pastoral del Sord?

Des de molt petit, tinc una pèrdua auditiva severa. Això ha fet que tingués dificultats de comunicació amb la resta de persones. Per aquesta raó, vaig voler aprendre la llengua de signes. Arran d’aquest aprenentatge, vaig buscar on podia ser més útil i sentir-me a gust ajudant. I vaig trobar la Pastoral del Sord, que ha estat per a mi una manera de fer, en silenci i amb el silenci, allò que buscava: ajudar els joves i les persones sordes a viure i a créixer en la fe.

Com se centra la teva ajuda?

La meva col·laboració és variada. Aquest any ha estat i està essent una mica diferent, donada la situació actual. Hem aprofitat, amb l’ajuda dels joves, per condicionar els nous locals de la Pastoral.

Quins projectes teniu per a aquest curs?

Aquest any seran una mica diferents. En el nostre ambient, quan signem i parlem alhora, diem que és un llenguatge bimodal; doncs aquest curs tot serà així: un bimodal especial, ja que ho tenim tot a punt. Així, es podran seguir xerrades i conferències de formació, trobades de matrimonis… de manera presencial o per internet. La videoconferència és un mitjà de comunicació molt utilitzat per nosaltres.

 

Entrevista realitzada per Òscar Bardají i Martín per al Full Dominical del 27 de setembre