Entrevista a Maria Rosa Alsina, Pastoral del Sord

Cantant en un món de silenci

Entrevista realitzada a Maria Rosa Alzina Canals, col·laboradora en l’organització d’activitats a la Pastoral del Sord de Barcelona

La Maria Rosa col·labora en l’organització d’activitats que es realitzen a la Pastoral del Sord de Barcelona i cada dissabte participa en la missa que se celebra a la parròquia de Santa Teresa de l’Infant Jesús (Via Augusta, 68). Tot i ser sorda des que tenia dos anys –va estudiar en una escola especial per a infants sords, el Col·legi Municipal- està casada amb un oient amb qui té quatre filles i sis nets, tots oients. Aquest cap de setmana se celebra a Palafrugell, a nivell català, el Dia Internacional de les Persones Sordes.

Com viu una persona sorda en un entorn familiar d’oients?

És una vivència molt positiva. En la meva família mai no m’he sentit marginada. Els meus avis, pares, tiets, cosins i, és clar, el meu espòs i les meves filles, m’han estimat molt i m’han ajudat a superar la meva manca d’audició.

Com l’ajuda la Pastoral del Sord a viure la fe?

Les persones sordes tenim dificultats sovint per viure, celebrar i créixer en la vida cristiana, ja que necessitem una dedicació específica per comprendre millor els continguts de la fe. A la Pastoral del Sord ens ho adapten tot a la Llengua de Signes i n’estem molt agraïts.

Què més hi aporta a la Pastoral?

Cada dijous col·laboro en un projecte interconfessional, d’evangèlics i catòlics, de traducció de la Bíblia a la Llengua de Signes Catalana. Llegeixo una lectura de la Missa, el salm o les pregàries de la Missa dominical i cada dimarts fem activitats formatives i culturals per a un grup de persones sordes, sobretot dones. I també, quan s’acosta el Nadal, assagem alguna nadala i altres cants en Llengua de Signes. Enguany, per inaugurar els locals rehabilitats, oferirem un concert.

 

Entrevista realitzada per Òscar Bardají i Martín per al Full Dominical del 22 de setembre