«Escoltar» els sords

Crec que tots n’hem d’aprendre i molt, i perquè això sigui un fet, n’hem de voler aprendre. No em refereixo a la llengua de signes -que també seria ben necessari-, sinó a la voluntat prioritària d’estar atents a les persones sordes, aparentment els més oblidats perquè externament no apareix visible la sordesa com són perceptibles altres discapacitats. Donar-se a entendre amb una pronunciació clara, feta d’un llenguatge senzill i clar, amb tendència a la profunditat de les expressions i amb gestos fàcilment entenedors. No és sols qüestió d’educació, sinó d’empatia, de voler i saber posar-se al nivell de l’altre.

 

Hem tingut l’oportunitat d’acollir recentment a Barcelona le XXIV Trobada Nacional de la Pastoral del Sord. Unes Jornades preparades amb molta dedicació, amb molt d’amor. Prop de cent cinquanta persones sordes de totes les edats, provinents de divuit diòcesis, han viscut la intensitat d’unes jornades que han comptat cada dia amb la celebració de l’Eucaristia, amb molta atenció a la proclamació de la Paraula de Déu amb llengua de signes en català i castellà, conferències i visites culturals als llocs més emblemàtics de la ciutat.

 

Si hem de resumir amb una paraula l’experiència viscuda i celebrada, hem de dir la paraula alegria. Mireu quins temes han estat portats a la reflexió: «L’alegria d’evangelitzar»; «Els cristians, testimonis d’alegria»; «Viure l’Evangeli amb alegria»; «Maria, causa de la nostra alegria». Personalment -no puc deixar de dir-ho –he après d’ells el goig de la comunicacióel testimoni de l’atencióla valoració de cadascú per atendre’l bé, la capacitat de comprensió, la lluminositat dels seus rostres, i sobretot, l’alegria.

 

L’esforç d’escoltar-los -els qui ho podem fer amb la nostra oïda- em remet a pensar la responsabilitat que tenim d’una comunicació autèntica i la necessitat d’un diàleg més humà i humanitzador. Hi ha aparents discapacitats que són veritables capacitats, de les quals -si sabem i volem escoltar- en podem aprendre molt.

 

Mons. Sebastià Taltavull

Bisbe auxiliar de Barcelona